A trilaterális szabadalmi hivatalok éves konferenciájukon meghatározták az együttműködés sarokköveit

Saint-Germain-en-Laye, 2011. november 10. - Párizs mellett megrendezett éves háromoldalú konferenciájukon az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO), a Japán Szabadalmi Hivatal (JPO), valamint az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatala (USPTO), vagyis az ún. Trilaterális Hivatalok vezetői további előrehaladást értek el a szabadalmi rendszerek világszerte történő harmonizációja érdekében, miután megegyezésre jutottak arról, milyen lépésekkel lehet javítani a három régió szabadalmi eljárásainak hatékonyságát.

Tekintettel arra, hogy az innovatív vállalkozások egyre inkább törekszenek találmányaik részére több szabadalmi hivataltól is párhuzamos szabadalmi oltalmat szerezni, 29. háromoldalú konferenciájukon a Trilaterális Hivatalok olyan javaslatokat vitattak meg, amelyekkel - az eljárásrendi együttműködés és az ehhez kapcsolódó információcsere fokozása révén - csökkenthetők a szabadalmak bejelentőire nehezedő terhek.

Ezzel összefüggésben a három hivatal döntést hozott egy új eszköz, az ún. Közös Hivatkozási Dokumentum (Common Citation Document, CCD) létrehozásáról, amellyel könnyebbé válik az egyazon találmány vonatkozásában több hivatal által lefolytatott szabadalmi kutatások eredményeinek elérése. Továbbá arról is megállapodás született, hogy a hivatalok meghosszabbítják a jelenlegi Trilaterális PCT „Szabadalmi Szupersztráda” (Patent Prosecution Highway, PPH) kísérleti programjukat, azaz további két évig használják a Szabadalmi Együttműködési Szerződés (PCT) szerinti eljárás nemzetközi szakaszában elvégzett munkát (PCT-PPH).

A CCD eszköz egyablakos hozzáférést biztosít mindhárom hivatal hivatkozási adataihoz. Mind a szabadalmi elbírálók, mind az innovációs szakemberek számára lehetővé teszi, hogy a számítógép képernyőjén kutassanak és megtekintsék a szabadalmi hivatalok által egy szabadalmi bejelentéscsaládra vonatkozóan hivatkozott technika állását. Amellett, hogy célja a hivatalok hatékonyságának növelése, a CCD-vel várhatóan bárki számottevő időt és energiát spórolhat, aki a szabadalmakat információforrásként használja (pl. feltalálóként vagy szabadalmi elemzőként).

„A Közös Hivatkozási Dokumentum mérföldkő együttműködésünkben, a globális szabadalmi rendszer hatékonyságának javítása felé tett újabb jelentős lépés” - nyilatkozta Benoît Battistelli, az EPO elnöke. „Az ipar képviselőinek javaslata alapján létrejött új eszköz az ugyanarra a találmányra vonatkozó, de több különböző hivatalnál párhuzamosan bejelentett szabadalomról ad részletes tájékoztatást. Az információhoz való jobb hozzáférés a cégek és különösen a feltalálók előnyére válik” - tette hozzá.

Yoshiyuki Iwai biztos (JPO) szerint: „Örömmel jelentjük be, hogy elindítottuk ezt a fontos kezdeményezést, amely a megfelelő infrastruktúra kialakításával elősegíti a szellemitulajdon-védelmi hivatalok közötti munkamegosztást. Tervezzük a CCD további finomítását és aktualizálását is a használhatóság növelése érdekében.”

„A projekt megvalósításához három hivatalunk a hivatkozási adatok cseréjének vadonatúj módszerét fejlesztette ki” - mondta David Kappos szellemitulajdon-védelmi és kereskedelmi másodtitkár, a USPTO igazgatója. „Az eszköz nemcsak a Trilaterális Hivataloktól származó adatokat tartalmazza, hanem kiterjesztjük más szabadalmi hivatalokra is, így mindez az információ világszerte elérhető digitálisan.”

A CCD alkalmazás, amely az EPO globális szabadalmi család rendszerét használja, és amelynek az EPO szervere ad otthont, elérhető a Trilaterális Hivatalok honlapján, a http://www.trilateral.net/ccd címen.

A Trilaterális Hivatalok PCT-PPH kísérleti projektje lehetővé teszi a PCT keretében tett szabadalmi bejelentések EPO, JPO és USPTO általi gyorsított eljárásban történő vizsgálatát, melynek során az érintett hivatalok felhasználhatják az egymás rendelkezésére álló eredményeiket. Ezen túlmenően az EPO és az USPTO, valamint az EPO és a JPO döntöttek bilaterális PPH kísérleti programjaik meghosszabbításáról is. Mindhárom kísérleti projektet felülvizsgálják a felhasználó-barátság és a hatékonyság növelése érdekében.

A Háromoldalú Együttműködés 1983-ban indult el, célja Európa, Japán és az USA szabadalmi rendszerei harmonizációjának előmozdítása. Az együttműködés éves, technikai projektekre vonatkozó munkatervek alapján működik, amelyeket az éves háromoldalú konferenciákon fogadnak el. A 30. éves trilaterális konferenciának 2012 novemberében a Japán Szabadalmi Hivatal lesz a házigazdája.

Forrás: EPO

2011/11/17